امروزه افراد برای اطمینان بیشتر نسبت به کارهای خود قرارداد هایی را تنظیم میکنند .تنظیم قرارداد به جهت تعیین سرنوشت افراد وکسب و کار ها میبایست جزئیاتی داشته باشد که بهتر است توسط وکیل تنظیم قرارداد صورت بگیرد و اگر میخواهید درباره راهنمای تنظیم قرارداد اطلاعاتی را کسب کنید تا پایان همراه ما باشید.
قرارداد چیست ؟
قرارداد به معنی تعهد بستن بین دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی مثل شرکت ها میباشد و طرفین قرارداد موظف هستند نسبت به انجام تعهدات خود پایبند بوده چرا که قرارداد تعهد طرفین برای ایجاد یک اثر حقوقی دارای مسئولیت می باشد و مورد حمایت و ضمانت اجرای قانون می باشد.
قرارداد میتواند به صورت کتبی یا شفاهی بین طرفین منعقد گردد و در خصوص اثبات قرارداد شفاهی میبایست به شرایط توافق و اوضاع و احوالی که مطابق آن قرارداد شفاهی بین طرفین منعقد شده است توجه نمود.
مطابق ماده ۱۰ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران قراردادهایی که مخالف قوانین امری و نظم عمومی نباشد دارای وجاهت قانونی بوده و قانونگذار به قرارداد تنظیم شده احترام گذاشته و مسئولیت های قانونی را بر عهده طرفین قرارداد میگذارد و حمایت قانونگذار باعثمیگردد که نقض قرارداد یا تعهد موجب حق طرح دعوی حقوقی یا شکایت کیفری طرف مقابل قرارداد باشد .
وکیل تنظیم قرارداد چه کسی است ؟
وکیل تنظیم قرارداد ، وکیل پایه یک دادگستری بوده که با داشتن دانش کلی در رشته حقوق در زمینه تنظیم قرارداد فعالیت نموده و این شخص به افراد کمک می نماید تا این امکان را داشته باشند که در هر زمینه قراردادی یا تعهد نامه ، توافقات و تعهدات بین خود را دارای چهارچوبی قانونی نمایند .
در واقع وکیل تنظیم قرارداد از این امر آگاه است که در یک توافق یا تعهد نامه یا قرارداد چه اصول قانونی میبایست رعایت گردد تا قرارداد یا تعهد صحیح و دارای پشتوانه قانونی و مطمئن باشد همچنین شما به وسیله مشاوره با وکیل تنظیم قرارداد کمترین ضرر را در قرارداد پیش روی خود متحمل می شوید چرا که با همراهی وکیل تنظیم قرارداد میتوانید مسائل و مشکلات حقوقی آتی قرارداد را به درستی پیش بینی می نمائید .
انواع قراردادها
همانطور که میدانید قراردادها انواع متفاوتی داشته که متناسب با اراده و نیاز افراد و اشخاص تنظیم میگردد و نمونه قرارداد هایی که به صورت فرم از پیش آماده مورد استفاده قرار میگیرد میتواند عواقبی جبران ناپذیر برای امضاء کنندگان آنها به وجود می آورد چرا که قادر بر رفع نیاز اشخاص و توافق بین آنها نیست و ممکن است اراده ای خلاف اراده اصلی را ایجاد نماید و چنانچه میخواهید قراردادی حرفه ای تنظیم نمائید بهتر است در طول جریان تنظیم قرارداد از مشاوره حقوقی وکیل تنظیم قرارداد استفاده نمائید تا هزینه های غیرقابل جبران قرارداد غیر حقوقی شما را در آینده خود درگیر خود نکند .
در دنیای حقوقی قرارداد ها انواع متفاوتی داشته که برخی از آنها به شرح زیر می باشد .
- قرارداد استخدام ( روابط کارگر و کارفرما و روابط مستخدمین دولتی و غیر دولتی با نهادهای دولتی )
- قرارداد پیش فروش آپارتمان
- قرارداد مشارکت در ساخت
- قرارداد مشارکت مدنی
- قرارداد اجاره
- قرارداد خرید و فروش آپارتمان
- قرارداد خودرو
- قرارداد زمین
- قرارداد صلح
- قرارداد پیمانکاری
- قرارداد مشروط به انجام تعهد
- قرارداد مشاوره
- قرارداد صنعتی
- قرارداد تولیدی
- قرارداد ورزشی
- قرارداد سرمایه گذاری داخلی و خارجی
- قرارداد خرید سهام
- قرارداد نمایندگی
- قرارداد وکالت
- قرارداد نامزدی و ازدواج
- قرارداد جعاله
- قرارداد ودیعه
- قرارداد بین ورثه
- قرارداد حق مولف
- قرارداد در حوزه روابط خارجی و حقوق بین الملل
- قرارداد حفظ حقوق مالکیت ادبی
- قرارداد حفظ حقوق هنرمندان
- قرارداد حفظ حقوق تولیدکنندگان نرم افزار
- قرارداد مطبوعاتی
- قرارداد حقوق مرتبط با کتاب و حقوق ناشران و مولفان
- قرارداد حفظ حقوق معنوی و مالکیت فکری
- قرارداد ثبت علامت و اخترائات و مالکیت صنعتی
- قرارداد همکاری علمی و فن آوری
- قرارداد بازرگانی
- قرارداد مربوط به حقوق حمل و نقل زمینی ، هوایی ، ریلی و دریائی
- قرارداد مرتبط با حقوق الکترونیک
- قراردادهای نفتی
- قراردادهای الکترونیک
- قراردادهای داروسازی
- قراردادهای آموزشی و پژوهشی
در تنظیم قرارداد شرایط و تعهدات طرفین قرارداد به چه صورت است ؟
۱–عنوان قرارداد
در تنظیم قرارداد میبایست ابتدا به عنوان قرارداد توجه نمود و با توجه به اینکه نظر قانونگذار ایران تعیین یکی از عناوین عقد معین یا غیرمعین می باشد ، عنوان قرارداد میتواند نقش مهمی در آینده قرارداد داشته باشد .
۲–طرفین قرارداد
نشان دهنده هویت طرفین و نشانی آنها در عالم واقع میباشد چراکه ممکن است امضاء کننده به اصالت و با نام خودش و یا وکالتا یا نیابتا یا به نمایندگی از طرف شخص حقیقی یا شرکت امضاء کند و میبایست اختیارات شخص مورد بررسی قرار گیرد و در خصوص قراردادهای مربوط به اشخاص حقوقی مثل شرکتها ، میبایست به اسناد هویتی شرکت و میزان مسئولیت افراد امضاء کننده توجه داشت.
همچنین مراجعین مراجع قضائی میبایست دارای نشانی الکترونیک ثبت شده در سامانه ثنا باشند و افرادی که نشانی خود را در این سامانه ثبت نکرده باشند ابلاغات بر اساس سوابق اقامتگاه قانونی آنها و یا به صورت مجهول المکان صورت میگیرد .
همچنین هویت طرفین قرارداد نشان می دهد که آیا در زمان تنظیم و امضاء قرارداد ، طرفین قرارداد اهلیت قانونی ( سن ۹ و ۱۵ سال برای قرارداد ازدواج ) و (سن ۱۸ سال تمام به عنوان سن قانونی رشد در سایر قراردادهای مالی و تعهدآور ) برای امضاء قرارداد داشته اند یا خیر ؟
همچنین مشخصات طرفین قرارداد در پاسخ به ایرادات قضائی مثل ادعای سفیه بودن ، ورشکستگی ، فوت و محجوریت یکی از طرفین قرارداد راه گشا میباشد .
۳– موضوع قرارداد
در تنظیم قرارداد میبایست قصد طرفین از تنظیم قرارداد و خواسته اصلی که مورد اراده طرفین است را بیان داشت .
موضوع قرارداد فرایند اجرای اراده و قصد طرفین را نشان میدهد و بیان مینماید آن چه چیزی بین طرفین مورد معامله ، معاوضه ، نقل و انتقال و یا موضوع فعالیت کاری می باشد ؟
همچنین اوصاف صحت و بطلان ، نافذ یا غیر نافذ ، قابل فسخ یا غیر قابل فسخ و قابلیت اقاله و یا قابلیت انفساخ یا عدم قابلیت انفساخ و همچنین لازم یا جایز بودن قرارداد بر اساس موضوع قرارداد مشخص میگردد. همچنین در قسمت موضوع قرارداد میبایست مشخصات دقیق و اوصاف ( کمیت و کیفیت ) موضوع مورد توافق طرفین بیان گردد و مشخص شود مورد معامله یا موضوع قرارداد چه چیزی و یا انجام چه کاری و یا چه عملکردی میباشد.
۴– ثمن قرارداد
ثمن یا وجه یا ارز قابل تبادل در قراردادها نشان دهنده میزان توافق مالی طرفین جهت اجرای فرایند قرارداد میباشد.
ثمن قرارداد میتواند مال منقول مثل وجه نقد ، طلا و … و یا مال غیر منقول مثل آپارتمان ، زمین و سایر مالکیت های مادی ،معنوی و منافع یا عملکرد عقلائی قابل نقل و انتقال باشد .
همچنین طرفین نحوه تبادلات مالی و زمان انجام آن را می بایست در قرارداد خود مشخص نمایند .
5- زمان اجرای قرارداد
طرفین قرارداد میبایست برای انجام موضوع قرارداد یا مدت توافقات و تعهدات خود مهلتی را معین نمایند چرا که عدم درج مدت قرارداد میتواند باعث بطلان قرارداد یا تحمیل عواقب جبران ناپذیر برای طرفین قرارداد باشد.
۶–تعهدات طرفین
در راستای اجرای قرارداد ، طرفین قرارداد مبادرت به امضاء تعهداتی نسبت به یکدیگر مینمایند که این شروط و تعهدات میتواند به صورت یک طرفه و یا به صورت دو طرفه باشد و افراد با توجه به آینده قرارداد مبادرت به نوشتن تعهدات قراردادی مینمایند و از آنجا که تعهدات باید قانونی و قابل انجام باشد بهتر است از نظر وکیل تنظیم قرارداد در قسمت درج تعهدات قرارداد استفاده شود .
۶– تضمینات قراردادی
طرفین قرارداد در راستای اطمینان خاطر از تعهدات قرارداد میتوانند مبادرت به دریافت تضمینات قراردادی از طرف مقابل نمایند و ضمانت میتواند در خصوص مال مورد انتقال یا مبیع و یا مرتبط با ضمانت ثمن و منافع قرارداد یا ضمانت فساد و بطلان یا فسخ معامله یا ضمانت انجام یا عدم انجام شروط و تعهدات قراردادی باشد .
۷– قابلیت فسخ قرارداد
قرارداد بسته به نوع آن میتواند از طرف هر یک از طرفین قرارداد و یا صرفا یکی از طرفین قرارداد قابل فسخ باشد و شرایط و موجبات فسخ بر اساس اراده طرفین در قرارداد منظور میگردد .
۸–نحوه حل و فصل اختلاف
طرفین قرارداد میتوانند اختلافات احتمالی خود را از طریق محاکم قضائی و یا به وسیله داوری حل و فصل نمایند و چنانچه داوری درصورت اختلاف را مد نظر قرار ندهند اختلافات احتمالی آنها از طریق مراجع قضائی حل و فصل میگردد و چنانچه بخواهند اختلافات خود را از طریق داوری یک یا چند شخص انجام دهند میبایست هویت داور و قبولی داور و مدت زمانی که داور میبایست مبادرت به حل اختلاف نماید را در قرارداد خود ذکر نمایند.
۹– ضمائم و پیوست ها
قرارداد بر اساس موضوع و تعهدات طرفین ممکن است منوط به تنظیم وکالتنامه رسمی عادی یا رسمی و اداری و با حدود مندرجات در آن و یا مستند به نقشه اجرائی موضوع قرارداد باشد که میتواند موجب پیوست شدن ضمائم و اطلاعاتی گردد که میبایست با قرارداد اصلی طرفین دارای ارتباط باشد.
نکات مهم در تنظیم قرارداد
وکیل تنظیم قرارداد میبایست قراردادی در راستای اراده اصلی طرفین و نیاز آنها تنظیم نماید تا افراد با خیالی آسوده و بدون نگرانی قرارداد را امضاء نمایند و پیشنهاد میشود نکات ذیل در تنظیم قرارداد لحاظ گردد :
قبل از تنظیم قرارداد صلاحیت و هویت امضاء کننده قرارداد و پیشینه فعالیتی طرف قرارداد را شناسایی نمائید.
پیشنهاد میگردد قبل از تنظیم و امضاء قرارداد ، موضوع و تعهدات طرفین قرارداد از طریق مذاکره مشخص گردد .
قرارداد میبایست به طور ساده ، شفاف ، خلاصه و بدون زیاده نویسی باشد چرا که استفاده از کلمات ناخوانا و بعضا اشتباه یا طولانی نویسی موجب ایجاد تعهداتی ناخواسته و همچنین تحمیل عواقب جبران ناپذیر و تفسیر های اشتباه میگردد .
قرارداد میبایست جامع باشد و تمام جزئیاتی که برای طرفین قرارداد مهم است را داشته باشد و طرفین ترسی از افشای اطلاعات محرمانه قراردادی خود نداشته باشند .
قرارداد حرفه ای قراردادی است که تمامی ریسک های احتمالی و آتی قرارداد را پوشش می دهد.
همچنین قرارداد میبایست برای افرادی غیر از طرفین قرارداد مثل وکیل ، کارشناس ، قاضی و داور قابل فهم باشد و بر خلاف قوانین امری یا مصالح اجتماعی نباشد چرا که گرچه اصل بر صحت و آزادی قراردادها میباشد ولی در زمان بروز اختلاف قانون داخلی یا بین المللی میبایست از قرارداد حمایت نماید .
نتیجه گیری
هر قراردادی با هر موضوعی که تنظیم شود میبایست بر اساس چهارچوب های قرارداد نویسی شامل عنوان قرارداد ، اطلاعات طرفین ،موضوع و مدت زمان و مبلغ قرارداد و اراده و تعهدات طرفین تکمیل گردد تا بتواند از بروز مسائل و اختلافات آینده قرارداد جلوگیری نماید و جهت پیشگیری از مسائلی که قراردادهای غیر حقوقی به بار می آورد استفاده از مشاوره حقوقی تنظیم قرارداد توصیه میگردد.