به گزارش خبرگزاری مهر، آرزو حقیقیان با اشاره به میزان ضایعات و دورریز غذا در جهان گفت: بر اساس آمار سازمان جهانی خواربار و کشاورزی هر سال حدود ۱,۳ بیلیون تن از مواد غذایی یعنی یک سوم مواد غذایی تولید شده در دنیا از بین میرود.
این استادیار دانشگاه با اشاره به اینکه ضایعات غذایی در دو بخش رخ میدهد گفت: بخشی از این ضایعات معروف به اتلاف غذایی شامل از بین رفتن مواد غذایی از محل تولید (مزرعه) تا بازار (محل فروش مواد غذایی) میشود.
به گفته وی، این بخش از ضایعات مواد غذایی به دلایل مختلفی نظیر تغییر آب و هوا و عوامل محیطی میتواند اتفاق بیفتد و در هر یک از مراحل تولید، برداشت و تحت فرآیند قرار گرفتن مواد غذایی ممکن است رخ دهد.
عضو هیئت علمی گروه تغذیه جامعه، بخش دوم ضایعات مواد غذایی را مربوط به دور ریختن غذا در محل خردهفروشیها یا توسط مصرف کننده عنوان کرد.
حقیقیان افزود: این بخش از دورریز مواد غذایی در پایان مرحله تولید و زمانی رخ میدهد که مواد غذایی به دست مصرف کننده میرسد و از آن جمله میتوان به بستهبندیهای منقضی شده، باقیمانده وعدههای غذایی و مواد غذایی خام فاسد شده اشاره کرد.
این دکترای علوم تغذیه با اشاره به افزایش ناامنی غذایی در سراسر جهان، یادآور شد: جمعیت جهان رو به ازدیاد است و تولیدات کشاورزی به دلیل تغییرات آب و هوایی دچار بحران شده است.
وی خاطرنشان کرد: ناامنی غذایی میتواند باعث بروز سوءتغذیه در جامعه شود که این موضوع باعث افزایش ۵۰ درصدی احتمال مرگ در کودکان میشود.
به گفته حقیقیان، کاهش ضایعات غذایی میتواند تأمین کننده تقاضای جامعه برای مقابله با ناامنی غذایی باشد.
وی افزود: وقتی مقدار دورریز مواد غذایی از زمان تولید تا مصرف کاهش یابد، نگرانی برای تولید غذا کمتر میشود و این مقدار غذایی که از دور ریختن آن جلوگیری شده است، میتواند صرف تغذیه تعداد زیادی از گرسنگان یا مبتلایان به سوءتغذیه شود.
حقیقیان با بیان اینکه وجود گرسنگی در دنیا همیشه به دلیل کمبود تولید مواد غذایی نیست، گفت: در حال حاضر مقدار کافی مواد غذایی در جهان تولید میشود که برای تغذیه همه مردان، زنان و کودکان کافی است.
این استادیار دانشکده تغذیه خاطرنشان کرد: بخش اعظمی از تولیدات مواد غذایی سالانه به دلیل دور ریخته شدن از دسترس مصرف کنندگان خارج میشود.
به گفته وی، در کشورهای در حال توسعه مانند ایران، مقدار زیادی از ضایعات غذایی در زمان برداشت، ذخیرهسازی طولانی و فساد محصولات اتفاق میافتد.
دکترای علوم تغذیه در ادامه به تشریح مهمترین پیامدهای ضایعات غذایی پرداخت و افزود: دنیای امروز با مشکل کم آبی مواجه است و استفاده از راهکارهای کاهش مصرف آب به ویژه در بخش کشاورزی، به عنوان اهداف بسیاری از کشورها قرار گرفته است. همه محصولاتی که تولید شده و به مرحله برداشت میرسند، در فرآیند تولید مقدار زیادی آب را مصرف میکنند که با وجود دورریز، این مقدار آب هدر رفته محسوب میشود.
وی گفت: مقدار گازهای گلخانهای در اثر فعالیتهای بشر افزایش یافته است. این گازها عامل گرم شدن زمین و ایجاد تغییرات آب و هوایی هستند. بخشی از این گازها در زمان تولید محصولات کشاورزی تولید میشوند. بنابراین با دور ریختن مواد غذایی ضمن این که محصول از دست رفته، مقدار زیادی گاز گلخانهای نیز تولید شده است.
حقیقیان افزود: مساحت زیادی از زمینهای کشاورزی صرف کشت و تولید مواد غذایی میشوند که متأسفانه در نهایت این مواد غذایی دور ریخته میشوند.
وی گفت: مسلماً برای کشت و تولید محصولات غذایی هزینه صرف شده است که در واقع با دور ریختن آنها این هزینه به هدر میرود.
حقیقیان افزود: فرسایش خاک، از بین رفتن جنگلها و افزایش قیمت مواد غذایی نیز از دیگر پیامدهای ضایعات غذایی محسوب میشوند. بنابراین با وجود این ضرر و زیانهایی که ضایعات غذایی به جامعه و محیط زیست وارد میکند باید در راستای کاهش هرچه بیشتر ضایعات و دورریز مواد غذایی کوشا باشیم.
تبعات ناامنی غذایی در جامعه/گرسنگی فقط به خاطر کمبود غذا نیست
لینک کوتاه : https://kalannews.ir/?p=27262