علامت اختصاری معمولا یک واژه مختصر برای بیان کارخانه و مشخصات محصول تولیدی است که برروی محصول و یا بستهبندی آن درج میشود. بررسی علائم اختصاری مندرج برروی محصول در هنگام خرید تیرآهن به شناخت بهتر اصالت و کیفیت آن کمک میکند. در ادامه به بررسی انواع مختلف تیرآهن موجود در بازار و علائم اختصاری آنها خواهیم پرداخت.
انواع تیرآهن
تیراهن را میتوان ازنظر ابعاد، شکل ظاهری، استاندارد، کاربرد و برند تولیدی به انواع مختلفی تقسیم کرد. یکی از دستهبندیهای مهم این محصول براساس استاندارد INP و IPE است. تیرآهن نوع اول معمولا در کشور روسیه و چین تولید شده و از خصوصیات بارز آن میتوان به نازک بودن بالها در ابتدا و ضخیم شدن آن در انتها اشاره کرد.
تیرآهن دسته دوم تولید کشورهای اروپا و ایران بوده و ضخامت بال آن در ابتدا و انتها ثابت است. تیرآهن IPE بیشترین استفاده را در بازار داخلی ایران دارد. از نظر ابعاد نیز انواع تیرآهن ۱۶ ، تیرآهن ۱۸ تا ۲۵ برای هریک از انواع استانداردها موجود است. هریک از استانداردها و ابعاد مختلف تیرآهن کاربردهای متنوعی داشته و شناخت دستهبندیهای مختلف این محصول شما را در داشتن خریدی مطمئن یاری میدهد.
علامت اختصاری انواع تیرآهن
تیرآهنها دارای دو نوع علامت اختصاری هستند که براساس آن شناخته میشوند. علامت اختصاری نخست مربوط به شکل ظاهری و نحوه تولید این محصول است. تیرآهن اروپایی که عموما در بازار ایران موجود است با علامت اختصاری INP شناخته میشود. در تولید تیرآهن اصفهان و سایر برندهای مشهور از این استاندارد استفاده شده است. تیرآهن بال پهن که در دو نوع هاش سبک و هاش سنگین تولید شده با علامت اختصاری IPB در بازار موجود است. تیرآهن بال پهن در دسته محصولات سبک قرار داشته و کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارد.
دسته دیگری از تیرآهنهای IPB نیز با نام نیم پهن شناخته شده که ازنظر ظاهری شباهت زیادی با انواع تیرآهن اروپایی دارند. نوع دیگری از این محصول با نام تیرآهن لانه زنبوری شکل ظاهری متفاوتی با سایر تیرآهنها داشته و با علامت اختصاری CNP نشان داده میشوند. هریک از محصولات ذکر شده کاربرد متفاوتی داشته و خصوصیات فنی ویژهای دارند. برای مثال تیرآهن ۱۴ اصفهان و سایز ۱۶ تولید این کارخانه ممکن است در مشخصات و استاندارد مورداستفاده متفاوت باشند.
علامت اختصاری تیرآهنهای تولید ایران
علامت اختصاری علاوه بر نوع استاندارد تیرآهن و نحوه تولید، نمایانگر برند تولیدکننده محصول نیز است. تولیدکنندگان متفاوتی در بازار داخلی به ساخت انواع تیرآهن مشغول هستند. برای اطمینان از اصالت کالا، برخی از برندها نام اختصاری مربوط به شرکت را برروی تیرآهن تولیدی حک میکنند. ممکن است درکنار علامت اختصاری مربوط به برند، کد و یا اعدادی نشاندهنده روش تولید و یا نوع محصول نیز برروی آن درج شود. برای مثال تیرآهن ذوب آهن اصفهان برروی تمامی محصولات خود آرم ESCO را حک مینماید. در ادامه علامت اختصاری انواع تیرآهن چند برند مطرح تولیدکننده این محصول برای شما آورده شده است.
ذوب آهن اصفهان: ESCO
ذوب آهن اصفهان (نیمه سبک): ESCO l7
فولاد البرز ایرانیان (فایکو): FAICO
فولاد احرامیان (یزد): YRM
جهان فولاد غرب (کرمانشاه): SFJ
مجتمع فولاد ظفر بناب: ZN
فولاد ناب تبریز: FNT
فولاد صنعت بناب (شاهین بناب): BS
پروفیل صنعت ماهان: PSM
گروه صنعتی فولاد صبح پارسیان: SPS
مشخصات و ویژگی هر نوع تیرآهن
همانطور که ذکر شد انواع مختلفی از تیرآهن در بازار موجود است که هریک از نظر مشخصات و ویژگیهای فنی و ظاهری بایکدیگر تفاوت دارند.
تیرآهن معمولی یا IPE: این نوع تیرآهن که بیشترین استاندارد مورداستفاده در بازار ایران است عموما در ساختوساز و ستون سازه مورداستفاده قرار میگیرد. این محصول در انواع تیرآهن ۱۴ تا ۲۲ موجود بوده و قیمت تیرآهن در هریک از انواع آن متفاوت است.
تیرآهن INP: این محصول که با نام تیرآهن بال باریک شیب دار نیز شناخته میشود وزن کمی داشته و عموما در کاربردهایی که نیاز به تحمل وزن بالا ندارد استفاده میشود.
تیرآهن هاش یا IPB: از تیرآهن هاش معمولا در ساخت ستون استفاده میشود. این محصول نسبت به نوع معمولی تیرآهن توان تحمل وزن بالاتری را دارد.
تیرآهن لانه زنبوری: تیرآهن لانه زنبوری با ظاهری شبکهای شکل عموما برای ساخت راهپله و یا سقف سازه استفاده میشود.