به گزارش خبرگزاری مهر، گلبن سهراب، با اشاره به اینکه باورهای غذایی نادرست سلامت جامعه را تهدید میکند، اظهار کرد: متأسفانه تغییر در الگوی غذایی غلطی که سالها در بین عموم تثبیت شده، کار دشوار و پیچیدهای است، ضمن این که مداومت این الگوی اشتباه غذایی میتواند به قیمت از دست دادن سلامت تمام شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه یکی از اشتباهات رایج تصور سالم بودن روغنهای حیوانی مثل روغن دنبه است تاکید کرد: استفاده از روغن دنبه عامل بروز بیماریهای قلب و عروقی است.
وی با تاکید بر اینکه مصرف روغن دنبه به هیچ عنوان برای برای افراد کم تحرک، سالمندان و بیماران قلبی، توصیه نمیشود خاطرنشان کرد: برای مثال مداومت مصرف دنبه برای کسانی که فعالیت بدنی مناسبی ندارند و بیتحرک هستند، میتواند منجر به گرفتگی عروق و ابتلاء به بیماریهای قلبی شود.
سهراب خاطرنشان کرد: چربیهای منجمد که به دلیل کثرت اجزای عرضی به حالت جامد در آمدهاند، برای تغذیه مناسب نیستند و مصرف نابهجا و بیش از حد روغن دنبه در افرادی که قوه هاضمه آنان قوی نیست، میتواند منجر به آسیبهای جسمی شود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی از توصیه افراد غیرکارشناس مبنی بر مصرف روغن دنبه انتقاد کرد و افزود: باید دید که چه ماده غذایی کجا و چگونه استفاده میشود مثلاً اسکیموها هم از روغن دنبه استفاده میکنند و عمر طولانی هم دارند، اما برای زندگی مدرن این نوع روند غذایی جز افزایش آمار بیماریهای قلبی و افزایش کلسترول و فشار خون بالا آورده دیگری به همراه ندارد.
وی درباره نحوه نگهداری مصرف تخم مرغ و اشتباهات رایجی که وجود دارد نیز توضیحاتی داد و خاطرنشان کرد که شستن پوست تخم مرغ از آنجا که باعث باز شدن منافذ آن شده و احتمال انتقال آلودگی را به درون تخم مرغ افزایش میدهد مناسب نیست و باید هنگام مصرف شسته شود.
سهراب با تاکید بر اینکه احتمال آلودگی پوسته تخم مرغ زیاد است و نباید در محفظههایی که به عنوان جا تخم مرغی در یخچالها تعبیه شده قرارداده شود افزود: تخم مرغ باید در ظروف دربسته، در یخچال و در درجه حرارت پایینتر از ۱۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به این که در صورتی که تخم مرغ به مدفوع آغشته یا خون آلود بود و یا ترک داشت، بهتر است شسته شود نیز توصیه کرد: باید این تخم مرغها بلافاصله مصرف شود ضمن این که از قراردادن تخم مرغ در کنار سایر مواد غذایی خودداری و پس از تماس با تخم مرغ، دستها نیز باید شسته شوند.
سهراب با بیان اینکه در گذشته برخی عقیدهها رایج بود که اگر تخم مرغ به صورت خام یا نیم پز مصرف شود مقویتر است گفت: تخم مرغ برای خوردن باید کاملاً پخته شود و حرارت ۷۰ درجه سانتیگراد به کلیه قسمتهای آن برسد و زرده و سفیده کاملاً سفت شود.
توصیههایی برای استفاده از بهترین ظروف برای پخت و پزبخش دیگری از صحبتهای این متخصص تغذیه و رژیم درمانی را به خود اختصاص داد، وی با اشاره به این که بهترین ظروف از نظر طب جدید برای پخت و پز غذا ظروف شیشهای و پیرکس هستند، گفت: این ظروف هنگامی که در معرض حرارت قرار میگیرند هیچ واکنشی با غذا نمیدهند و عناصر تشکیل دهنده آنها هنگام پخت وارد غذا نمیشود.
وی با اشاره به اینکه عناصر تشکیل دهنده بقیه ظروف مانند آلومینیومی، روحی، مسی، تفلن، چدن و یا ملامین هنگام پخت وارد غذا میشود هشدار داد: ظروف مسی زود اکسید میشوند و ترکیب پذیری بالایی با مواد غذایی دارند، بنابراین میتوانند باعث مسمومیت شوند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: وجود آلیاژهایی مانند قلع، نیکل، استیل و لعاب که به عنوان پوشش ظروف مسی برای کاهش میزان ورود مس به غذا استفاده میشود، سبب ورود فلزات سنگین به بدن میشود.
وی افزود: اگر غذاهای اسیدی و قلیایی برای مدت طولانی در ظروف مسی پخته یا نگهداری شوند باعث تخریب غذا میشود.
سهراب خاطرنشان کرد: مس با غذاهای اسیدی واکنش نشان میدهد پس به این علت ظروف مسی را معمولاً با لایهای از یک فلز دیگرمثل قلع یا استیل یا نیکل میپوشانند تا از ورود مس به غذا جلوگیری شود، این لایه درهنگام پخت و پز به مقدار کم در غذا حل میشود بنابراین از پختن غذاهای اسیدی در ظروف مسی پوشش داده نشده باید اجتناب کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه با اشاره به این موضوع که اگر در هنگام شست و شو، خراشیدن یا ساییدن این ظروف، لایه پوششی محافظ از بین برود دیگر نباید در ظروفی که لایه پوششی آنها از بین رفته پخت و پز کرد اضافه کرد: این فلز هنگامی که در مقادیر زیاد وارد غذا میشود باعث تهوع، استفراغ و اسهال میشود.
خبرگزاری مهر را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید
منبع : مهر