خبرگزاری مهر – گروه استانها: استان لرستان را کموبیش بهعنوان یکی از استانهای محروم میشناسند؛ هرچند که طی سالهای گذشته با اقدامات انجام شده حوزههای مختلف در این استان ارتقا و رشد داشته است؛ اما همچنان تا اینکه لرستان را در سطح توسعهیافتگی ردهبندی کرد فاصله داریم.
یکی از حوزههایی که میتواند در ارتقای شاخصهای توسعه تأثیرگذار باشد نظام سلامت است؛ وجود مراکز درمانی با کمیت و کیفیت مناسبت، تعداد تختهای بیمارستانی، تعداد پزشکان عمومی و متخصص، تعداد کادر درمان، وضعیت تجهیزات و امکانات درمانی و پزشکی و… از مؤلفههای مهم در حوزه سلامت است.
یکی از چالشهایی که همواره لرستانیها از آن بهعنوان معضل در استان یاد میکنند کمبود پزشک متخصص است؛ موضوعی که باعث شده همچنان برخی خانوادهها در خارج از استان دنبال پزشک متخصص برای مراجعه و انتقال بیمار خود باشند.
این موضوع بارها بهعنوان مطالبه مردم از مسئولان در سطوح مختلف ملی و استانی مطرح شده است؛ اما چاره کار برنامهریزی در بخشهای مختلف پذیرش دانشجو و جذب متخصصان و ارائه تسهیلات لازم برای ماندگاری آنها در استان است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان: امسال ۱۷۲ نفر پذیرش پزشکی داشتهایم
بهرام دلفان رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به پیگیری برای جذب پزشک عمومی و متخصص در لرستان، اظهار داشت: یک پزشک عمومی حدود هفت سال طول میکشد که آموزش ببیند و سپس وارد بازار کار شود.
وی با بیان اینکه طرحی که دولت در این رابطه دارد، این است که بخشی از ظرفیت پزشکی دانشکدهها را به نیروها و افراد بومی اختصاص دهد، افزود: در مقابل، یک و نیم برابر مدت تحصیل و یعنی حدود ۱۰ سال از این افراد تعهد گرفته میشود که در مناطق استانی خدمت کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان با تاکید بر اینکه امسال ۱۷۲ نفر پذیرش پزشکی داشتهایم، عنوان کرد: از این تعداد، حدود ۵۰ نفر در دو نوبت ۲۵ نفره، سهمیه مناطق بومی هستند.
یکی از راههای تأمین نیرو بورسیه است
دلفان، ادامه داد: بعد از فارغ التحصیلی این تعداد نیرو در استان مشغول به کار خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه به غیر از این ۵۰ نفر، خیلیها بومی بوده اما سهمیه آزاد هستند، بیان داشت: اینها نیز ماندگاری دارند و در استان میمانند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان، تاکید کرد: یکی از راههای تأمین نیرو در این رابطه این بوده که از قبل به آنها بورسیه و سهمیه بدهیم و تعهد بگیریم تا بعد از فارغ التحصیلی در استان خدمات را ارائه بدهند.
تعداد متخصصی که تربیت میشود کم است
دلفان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه یکی از گلایههای مردم در استان کمبود نیروی متخصص و فوق تخصص است، افزود: به عنوان مثال تنها چند متخصص و فوق تخصص گوارش در خرم آباد داریم و این در حالیست که سایر شهرهای استان نیز به این پزشکان متخصص نیاز دارند.
وی، بیان داشت: یکی از علتهای موجود در این رابطه این است که تعداد متخصصی که تربیت میشود کم است، سالانه حدود ۲۵۰۰ نفر متخصص و فوق تخصص در کشور تربیت میشود که به طور مثال سهم لرستان از این تعداد حدود ۷۰ نفر است.
ماندگاری متخصصان در مناطق محروم ضعیف است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان یکی از راهها برای تأمین نیروی متخصص این بوده که ما این نیروها را در استان نگه داریم و ماندگاری را زیاد کنیم، افزود: اما به علت اینکه ماندگاری در مناطق محروم ضعیف است، بعد از اینکه این نیروها طرح دولتی خود را به اتمام میرسانند به شهرهای بزرگ بر میگردند.
دلفان، تاکید کرد: عامل تعیین کننده در نگهداری این نیروها و افراد، مسائل مالی است.
تعرفههای دولتی برای جذب پزشکان متخصص پایین است
وی با بیان اینکه تعرفههای دولتی ما پایین است، عنوان کرد: همچنین درآمدی که داریم با تأخیر گرفته میشود و با تأخیر به این نیروها پرداخت میشود، این امر موجب نارضایتی میشود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان با تاکید بر اینکه این نیروهای متخصص مسکن و امکانات دیگری میخواهند، افزود: در رابطه با این موضوعات استان ما ضعیف است، دولت باید در این رابطه بودجه در اختیار ما قرار دهد و ما هم مسکن و امکانات دیگر برای این نیروهای متخصص تهیه کنیم، کارانه و مطالبات اینها را به موقع پرداخت کنیم.
دلفان، تاکید کرد: با این وجود تمام تلاش ما این است هر کاری که از دست ما بر میآید برای ماندگاری این نیروهای متخصص در استان انجام دهیم، شرایط و ماندگاری بهتر شده، اما کافی نیست و چند سالی طول میکشد که به حالت تعادل در این رابطه برسیم و نیازهای تخصصی و فوق تخصصی خود را تأمین کنیم.
نیاز شهرستانهای لرستان به متخصص
سخنان رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان در حالی مطرح میشود که پیش از این سید حمیدرضا کاظمی نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار مهر، اعزام پزشک متخصص قلب به بیمارستان پلدختر را مطالبه عمومی دانست و اظهار داشت: اورولوژی نیاز شهرستان پلدختر است.
وی افزود: با توجه به ازدحام بیماران در بیمارستان شهرستان پلدختر و در راستای خدمات بهتر به مردم و بیماران، لازم است به بخش درمان توجه بیشتری شود.
نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی از تلاش پزشکان متخصص بیمارستان پلدختر و خدمتگزاری آنها به مردم در منطقه محروم با کمترین امکانات و تجهیزات تقدیر کرد.
در طول سال گذشته حدود ۹۰۰ مریض اورژانسی به مرکز استان اعزام میشوند که بیش از ۷۰۰ مورد آن به پلدختر تعلق دارد و این به معنی مشکلات این حوزه در این شهرستان است
کاظمی، افزود: بر اساس آمار دریافتی در طول سال گذشته حدود ۹۰۰ مریض اورژانسی به مرکز استان اعزام میشوند که بیش از ۷۰۰ مورد آن به پلدختر تعلق دارد و این به معنی مشکلات این حوزه در این شهرستان است.
وی به فرسودگی ناوگان بیمارستان پلدختر از جمله آمبولانس اشاره کرد و یادآور شد: بیمارستان پلدختر به امکانات و تجهیزات و همچنین پزشک متخصص قلب نیاز دارد، بنابراین انتظار میرود در این زمینه پلدختر نیز مانند دیگر شهرها دیده شود.
نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی، راه کوتاه مدت رفع مشکل کمبود پزشک در پلدختر را خدمات پزشکان با سهمیه پلدختر در این شهرستان دانست و افزود: چنانچه در شهرستانهای همجوار چند پزشک قلب وجود داشته باشد حداقل بخشی از زمان خدمات را به پلدختر اختصاص دهند.
کاظمی، یادآور شد: همچنین با توجه به اینکه معمولان به شهرستان ارتقا پیدا کرده نیاز آن به پزشک قابل لمس است و اعزام پزشک به این شهرستان نیز لازم است که مورد توجه قرار گیرد.
بنابراین گزارش، به نظر میرسد دریافت حقوق و مزایای کم پزشکان در بخش دولتی نسبت به بخش خصوصی و پایین بودن تعرفهها در مراکز دولتی نسبت به مراکز خصوصی یکی از دلایل کمبود پزشک و متخصص در این حوزه است.
ضروری است در مجلس شورای اسلامی نسبت به افزایش حقوق و مزایای پزشکان و کاهش مالیات آنها تصمیمی اتخاد شود چرا که با این دستمزدها، مشکل کمبود پزشک در مراکز دولتی سطح کشور حل نخواهد شد.