یکی از نگرانی هایی که در خصوص جراحی شانه وجود دارد مربوط به درد پس از آن می باشد، به این صورت که کاندید های این جراحی از ما سوال می پرسند که آیا ممکن است پس از جراحی به درد شانه دچار شوند؟ و یا درد آن ها همچنان ادامه داشته باشد؟ در خصوص این موضوع باید بیان کنیم که خیر، اگر روند جراحی شما به خوبی طی شود و نکات مراقبتی پس از آن را به خوبی رعایت کنید انتظار می رود که علائم شما از بین برود.
اما دیده شده است که برخی از افراد پس از جراحی شانه همچنان دارای درد می باشند، البته این مورد را هم باید در نظر داشت که داشتن مقداری درد پس از جراحی طبیعی است و به نوعی به دلیل تغییراتی که در شانه ایجاد شده است ایجاد می شوند، که البته این درد با مصرف مسکن پس از چند روز کمتر می شود.
بنابراین نمی توان هر دردی را نشان از عارضه ای جدی گرفت، با این حال در این مطلب ما در خصوص علت درد شانه پس از جراحی و روش های درمان آن برای شما مطالبی آماده کردیم که می توانند تا حدودی برای شما کمک کننده باشد، بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان به تازگی جراحی شانه انجام داده اید و نگرانی هایی در خصوص درد پس از آن دارید توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
علت درد شانه پس از جراحی چیست؟
اما در خصوص علت درد شانه پس از جراحی ترمیم تاندون شانه دلایل متنوعی وجود دارد، در ابتدا باید علائم شما بررسی شود، اگر درد شما بلافاصله پس از رفتن به منزل شروع شده است ممکن است این درد مربوط به جراحی و تغییرات صورت گرفته باشد، به هر حال شما در زمان جراحی بیهوشی هستید و پس از به هوش آمدن برای مدت تاثیرات دارو همچنان وجود دارد و دردی احساس نخواهید کرد.
اما زمانی که تاثیرات داروی بیهوشی از بین می رود، درد شما شروع می شود، در این جا یا از مسکن های تزریقی و یا مسکن های خوراکی برای شما استفاده می شود. این درد معمولا حداکثر تا یک هفته ادامه دارد و پس از آن بهبود پیدا می کند.
اما اگر درد شما چند روز پس از جراحی شروع شده است و همانند علائمی می باشد که قبل از جراحی داشته اید موضوع فرق می کند، این درد می تواند به دلایل مختلفی از جمله، اشتباه انجام شدن جراحی، آسیب دیدن قسمت های مختلف در حین عمل، رعایت نکردن توصیه های پزشک و… باشد.
در خصوص این موضوع تنها کسی که می تواند شما را به خوبی راهنمایی کند پزشک متخصص می باشد، به این صورت که علائم شما را بررسی می کند و پس از آن در صورت نیاز برخی از آزمایشات و عکس برداری ها نوشته می شود که با آمدن نتایج آن ها مشخص می شود که آیا درد شما مربوط به مشکلات داخلی شانه می باشد یا خیر.
اهمیت فیزیوتراپی پس از جراحی شانه
شانه یکی از منعطف ترین مفاصل بدن است که به کمک آن افراد می توانند بازوی خود در جهات مختلف حرکت دهند. این انعطاف پذیری اگرچه مزایا بسیاری به همراه دارد اما به همین طریق شانه فرد را در معرض آسیب های بسیاری قرار می دهد.
بسته به ماهیت آسیب، زمانی که شما زد بهترین جراح شانه مراجعه می کنید، برای درمان هم می توان از درمان های جراحی استفاده کرد و هم درمان های غیر جراحی، مسئله مهم در خصوص درمان آسیب های شانه در این است که در یک بازه زمانی کوتاه برای درمان اقدام شود، تشخیص زود هنگام هم می تواند مشکلات شانه را درمان کند و هم پس از جراحی دوران نقاهت شما کوتاه تر می شود.
زمانی که شما جراحی شانه را انجام می دهید و یا با استفاده از سایر روش های درمانی برای درمان مشکل شانه خود اقدام می کنید، طبیعی است که به دلیل تغییرات صورت گرفته در انجام برخی از کار های مربوط به شانه با مشکل روبرو شوید.
در این جا استفاده از فیزیوتراپی کمک بسیاری برای شما می باشد، حتی می توان این گونه گفت که فیزیوتراپی پس از جراحی شانه یک امر لازم است که بدون انجام آن پروسه درمان شما ناتمام می ماند.
شما با استفاده از فیزیوتراپی هم می توانید درد ایجاد شده را درمان کنید و هم توانایی لازم برای تحرک شانه در قسمت های مختلف را به دست خواهید آورد، بنابراین توصیه می شود حتما به این مورد توجه ویژه ای داشته باشید.
۵ روش درمان درد شانه پس از جراحی
اما برخی از روش ها وجود دارد که به کمک آن ها می توانید درد خود پس از جراحی را بهبود بخشید، این روش ها شامل:
گرما درمانی
استفاده از پد گرمایشی برقی جزو بهترین و بی خطر ترین روش ها برای گرم کردن ناحیه مورد نظر پس از جراحی می باشد. تا زمانی که این دستگاه به برق متصل است دمای آن ثابت می ماند و امکان تنظیم آن وجود دارد. مزایا این دستگاه در این است که دمای آن هیچ گاه به حدی زیاد نمی شود که سبب سوختگی پوست و بافت های زیر آن شود.
البته در صورتی که به این دستگاه ها دسترسی ندارید می توانید از کمپرس گرم استفاده کنید، به این صورت که یک حوله را با آب گرم خیس کنید و سپس در محل مورد نظر قرار دهید به این صورت ناحیه مورد نظر شما گرم و مرطوب نگه داشته می شود.
این گزینه حتی توسط جراحان نیز توصیه می شود زیرا عملکرد آن ثابت شده است، در ادامه برخی از روش های گرمایشی دیگر را برای شما آورده ایم:
پدهای الکتریکی
کمپرس گرم
بسته های ژلهای گرمازا
کیسههای گرم پر از گندم و برنج
بطری آب گرم
سرما درمانی
انجام این روش موجب کاهش دمای بافت آسیب دیده، منقبض شدن عروق، کاهش جریان خون و متابولیسم بافت ها می شود. همچنین انجام این کار برای کاهش التهاب و تورم ایجاد شده پس از جراحی نیز موثر است.
یکی از روش هایی که می توانید از آن استفاده کنید این است که چند تکه یخ را درون پارچه بگذارید و بر روی ناحیه دارای درد قرار دهید. البته روش راحت و کارامد تر این است که از بسته های ژل سرما زا استفاده کنید.
به صورت کلی استفاده از این روش کارایی بالایی دارد و همچنین فشار آسیبزای بالقوه بر روی زخم جراحی را کاهش میدهد. معمولا بهترین کار این است که کمپرس یخ را بیشتر از ۲۰ دقیقه بر روی شانه قرار ندهید و برای هر بار استفاده ده دقیقه صبر کنید.
البته برخی از جراحان نیز توصیه می کنند که برای ۲۴ ساعت پس از جراحی منطقه مورد نظر را تحت سرما و گرما درمانی قرار ندهید، در خصوص این موضوع بهتر است از پزشک خود سوال بپرسید.
همچنین برخی از پزشکان توصیه می کنند که به جای استفاده از کمپرس سرد، از حوله های خیس شده در آب سرد استفاده کنید، زیرا ملایم تر می باشد و خطر یخ زدگی ناشی از شرما کمتر می شود.
دارو درمانی
در خصوص استفاده از دارو حتما باید با پزشک خود مشورت داشته باشید و هیج وقت به طور خودسرانه اقدام به مصرف مسکن یا هر نوع داروی دیگر نکنید.
اگر از رقیق کننده های خون از جمله وارفارین، آسپرین و … استفاده می کنید حتما این مورد را به پزشک خود اطلاع دهید، به شما گفته خواهد شد که چه زمان دوباره می توانید استفاده از این دارو ها را شروع کنید. بنابراین مطمئن شوید که به خوبی دستورات پزشک را دنبال می کنید.
همچنین اگر پزشک برای شما استفاده از دارو های مسکن را تجویز کرده است آن ها دقیقا و مطابق با با نسخه تجویز شده مصرف کنید. اما اگر هیچ نوع داروی مسکنی برای شما تجویز نشده است از پزشک خود بپرسید که آیا می توانید مسکن های بدون نسخه را مصرف کنید یا خیر.
همچنین اگر احساس می کنید که مصرف دارو مسکن سبب ناراحتی معده شما می شود بهتر است آن ها را پس از هر وعده غذایی مصرف کنید و یا از پزشک خود بخواهید تا راه حل دیگری ارائه دهد.
ورزش کردن
انجام برخی از حرکات ورزشی پس از جراحی موجب می شود تا عضلات شما قوی تری شود و همچنین از ایجاد درد و برخی از علائم دیگر جلوگیری می شود، اما با توجه به این که بدن شما و خصوصا شانه ها در یک وضعیت حساس قرار دارد، بسیار مهم است که تمریناتی انجام دهید که متناسب با وضعیت شما می باشد.
ورزش به شما کمک می کند تا دامنه حرکتی و قدرت شانه خود را بازیابی کنید، برای انجام این حرکت بهترین کار این است که نزد متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید تا وضعیت و شانه شما بررسی شود و پس از آن مطابق با علائمی که دارید بهترین گزینه درمانی ارائه می شود.
فعالیت
مهم ترین نکته در این است که هر زمان احساس خستگی می کنید استراحت داشته باشید، خوابیدن به میزان کافی به شما کمک می کند تا بهبودی سریع تری داشته باشید، به جهت راحتی بیشتر می توانید زمانی که در حال استراحت هستید یک بالش نازک را زیر دست خود قرار دهید.
سعی کنید زمانی که کمی بهبودی خود را به دست آوردید هر روز پیاده روی داشته باشید، البته در ابتدا برای یک زمان کوتاه شروع کنید و پس از آن روزانه زمان پیاده روی خود را از روز قبل افزایش دهید. پیاده روی دارای تاثیرات فوق العاده می باشد، میزان گردش خون را افزایش می دهد و برای جلوگیری از ذات الریه و یبوست بسیار موثر است.
همچنین برای دو الی سه هفته از بلند کردن احسام سنگین خودداری کنید، لازم است تا به شانه خود زمان کافی برای بهبود را بدهید، ممکن است شانه شما درون یک اسپیلنت باشد، در این زمان نباید هیچ گونه فشاری به شانه وارد شود، در خصوص زمان این که می توانید گچ قرار گرفته را باز کنید از پزشک خود سوال بپرسید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با علت و روش های درمان درد شانه پس از جراحی آشنا کنیم؛ همان طور که مطالعه کردید دلایل متنوعی برای بروز این درد وجود دارد بنابراین شما نمی توانید خودتان به تنهایی آن ها را تشخیص دهید، بهترین کار این است که در صورت بروز هرگونه علائم اولیه نزد پزشک خود مراجعه کنید تا وضعیت شما بررسی شود. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
منبع: drhajitaghi.com